dinsdag 11 januari 2011

culturele woensdag 5

ik ben deze dag aanwezig geweest maar door tijds druk met ander werk moest ik mijn prioriteiten stellen en heb ik dus niet mee gewerkt aan het filmpje.

daar in tegen maak ik al mijn eigen statement door geen vlees meer te eten. Hier ben ik ongeveer een half jaar geleden mee begonnen. Omdat ik veel films heb gezien over het produceren van vlees hierin kwam naar voren dat:

het eigenlijk heel slecht  is voor het milieu.
dat er een onwijze massa productie achter zit.
dat er te veel dieren onnodig worden gedood. omdat, wij lang niet zoveel vlees eten als dat er geslacht word 
en dat langzaam het amazone gebied verdwijnt door onze westerse vlees maatschappij.




na dit gezien en gelezen te hebben ben ik dus gestopt met het eten van vlees.
dit is dus mijn statement.

culturele woensdag 4



de afval verwerkingsfabriek super gaaf dat we daar een kijkje mochten nemen. met de mondkapjes in me achter zak naar duiven. al van 2km afstand was de geur te ruiken. 1 grote rottende bende maar na een tijdje moet ik zeggen went het wel.

eerst hebben we een rond leiding gekregen van een man die zelf werkt op het terrein aardige man die ons veel wist te vertellen. goed om te zien hoe ze alles scheiden en bezig zijn met duurzaam afval verwerken er word dus echt wel iets aan gedaan. Helaas, in het studenten gebouw waar ik in woon proppen we alles in een bak. glas, plastic, gft, noem het maar op hmmm misschien word het toch maar is tijd om me afval te scheiden. want, de beste man wist mij ook te vertellen dat alles wat ik bij elkaar stop niet meer gescheiden word en dat hij ontzettend baalt van mensen zoals mij. probeert hij goed ze best te doen kom ik de boel verstoren.

het mooiste vond ik nog het blad afval wat in een grote hal word verzameld en dan 10 weken lang een rottingsproces te gemoed gaat om zo uiteindelijk compost te worden. De geur is geen eens te omschrijven.

na de rondleiding kregen wij een lezing van een man die werkt voor de gemeenten van duiven. Hij vertelde hoe duiven bezig is met duurzaamheid. Bijvoorbeeld hoe ze uit duurzame industrie weer duurzame energie opwekken om zo heel duiven te voorzien van stroom.

het was een goede culturele woensdag. je ziet goed wat je allemaal wel niet kan op het gebied van duurzaamheid dat er ook echt sirieus iets mee gedaan word. en je leert dat afval scheiden erg belangrijk is ;)

culturele woensdag 3

film kijken oke? in eerste instantie saai omdat, ik had namelijke alle films al een keer bekenen. Maar na de eerste te hebben gekeken zat ik er in en je kijkt er toch weer op een andere manier naar.

earth: goed om te zien hoe de natuur in balans is geeft en neemt van elkaar maar het blijft in evenwicht je ziet echt de kringloop ( anders dan hoe de mens het dus aan het doen is die neemt teveel en geeft teweinig )

manufactured landscapes: deze film is gemaakt door Edward Burtynsky ( super goede fotgraaf ) ik moet eerlijk zeggen dat ik deze nog nooit gezien heb en dat ik het daarom erg interressant vond om deze te zien. Ik heb hem nog na besteld op bol.com omdat, er maar een klein stukje getoond werd. Ik vond het erg indruk wekkend te zien wat wij met de natuur doen en hoe erg we deze kunnen beinvloeden.

taste the waste: deze heb ik volgens mij nog aangeraden. Ik heb deze namelijk op een avond in me eentje zitten kijken en ik vond het toch wel schokkend volgens mij weet namelijk niemand hoeveel wij weg gooien aan voedsel, hoeveel mensen we daar nog mee kunnen voeden, en dat sommig voedsel onnodig word weggegooit.

een dag vol films kijken maar je leert er wel wat van.

culturele woensdag 2



op deze culturele woensdag gingen wij naar heereveen in de buurt daarvan vind je het museum belvedere.

In het schilderachtige Oranjewoud, vlakbij Landgoed Oranjewoud, ligt Museum Belvédère. Museum Belvédère is hét museum voor moderne en hedendaagse kunst in Friesland.
Het museum toont twintigste eeuwse en eigentijdse beeldende kunst uit Friesland in directe relatie tot beeldende kunst uit Nederland en Vlaanderen. Het accent ligt op schilderkunst die relaties aangaan met de omliggende landschappelijke sfeer.

op de site hebben ze dit goed verwoord want inderdaad de omgeving is schilderachtig de kunst past hier goed tussen. Ook het gebouw is sterk verbonden met de kunst en de natuur.

nadat wij hier even rond hebben gelopen zijn we doormiddel van een half uur wandelen naar de eco kathendraal gegaan. Tijdens deze wandeling moesten we stil zijn en op een andere manier kijken naar de natuur. Het thema van de culturele woensdag was snelheid en traagheid en als je dan door de bossen loopt in stilte kom je er pas achter hoe snel de maatschappij om je heen gaat hoe snel alles moet in deze wereld en hoe mooi dan de traagheid is van de natuur. 

Bij de eco kathendraal gemaakt door louis le roy zie je dan ook hoe goed die traagheid centraal staat in zijn gemaakte gebouwen. Hij maakt namelijk gebouwen/objecten van baksteen en laat deze begroeien en beinvloeden door de natuur dit is een heel traagproces maar daardoor krijgt het wel een soort schoonheid.

Over deze snelheid en traagheid kan je nog heel lang praten en aan het einde van de culturele woensdag moest iedereen opschrijven wat het voor hem of haar betekende en je ziet dan ook dat het je het op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden. Mooi om is over na te denken.

culturele woensdag 1

verzamel een week lang je afval werd er als opdracht gegeven. Een beetje vies is de eerste gedachten die in je op komt maar al snel bleek dat het alleen om verpakkings materialen ging en niet om gft afval. Oke dat is nog wel te doen. Na een week kom je er achter dat je eigenlijk onwijs veel afval hebt en hoeveel je eigenlijk wel niet weg gooit. Je kan het natuurlijk niet allemaal bewaren maar het maakt je wel bewust van het feit dat alles verpakt word en hoeveel onzinnige afval er dus bestaat.

om elke groenten zit een plastic zakje
om elk pasta potje zit een kartonen doosje
dan zie je weer een verpakking om een verpakking
en als laatste vraag je bij de kassa voor om al die verpakkingen een plastic tas.
dus eigenlijk krijg je weer een verpakking om al die andere verpakkingen.
volg je het nog? nee? ik eigenlijk ook niet meer.

maar na een week loop je dus moeilijk met 2 grote vuilnis zakken op je rug naar school. De opdracht was  om van al dat afval een nieuw iets te bouwen waar dan ook weer een achter liggende gedachten achter zat. Je denkt makkelijk maar je moet er nog best even over nadenken wat je nou allemaal kan maken van al die zooi. Mijn groepje en ik hebben uiteindelijk een plastic palm boom gemaakt voor op het plastic eiland die ergens in de oceaan rond dobbert. 

Eigenlijk is het toch te belachelijk voor worden dat zo een plastic eiland bestaat dat wij door al onze belachelijke verpakkingen een belachelijk eiland hebben gecreeerd vandaar het bedenken van een belachelijke plastic palm boom voor op een belachelijk plastic eiland.